آشنایی با تئوری گوی غلطان
حفاظت دربرابر اصابت مستقیم صاعقه
هدف از حفاظت خارجی نصب سیستم صاعقه گير به منظور جلوگيری از اصابت مستقیم صاعقه به جایگاه می باشد.
با استفاده از روش گوی غلطان می توان نقاطی را که درمعرض اصابت صاعقه هستند مورد ارزیابی قرارداد.
مطابق این تئوری جریان صاعقه به صورت توده ای از بارهای الکتریکی به صورت یک گوی به سمت زمین در حال حرکت است.
شعاع این گوی براساس کلاس حفاظتی می تواند 20 متر(کلاس 1) ويا 30 متر (كلاس 2) و يا 45متر(کلاس 3) و یا 60 متر (کلاس 4) باشد و می تواند به هرنقطه ای از سطح زمین برخورد نمايد.
شکل یک: نحوه برخورد صاعقه به مناطق مختلف سازه
همانطور که درشکل یک مشخص است مناطق هاشور زده درمعرض برخورد صاعقه هستند (با عدد يک نشان داده شده اند ) و نیاز به نصب سیستم صاعقه گير دارند.
در اکثر جایگاههای CNG این تصور حاکم است که به دلیل وجود ساختمانهایی در اطراف جایگاه ، ديگر نیازی به نصب صاعقه گیر نمی باشد اما با بررسی انجام شده و بازدید از تعدادی از جایگاه ها و جمع آوری اطلاعات واقعی از ابعاد و ارتفاع های موجود مطابق با اشکال 2 و 3 مشخص گردید که ساختمانهای اطراف جایگاه نمی توانند پوشش حفاظتی مناسبی برای جایگاه ایجاد نمايند لذا نصب سیستم صاعقه گیر الزامی می گردد.
شکل دو : براساس تئوری گوی غلطان ، صاعقه می تواند به جایگاه اصابت نماید و سازه های اطراف نمی توانند زاویه حفاظتی مناسبی را برای جایگاه ایجاد نمایند.
شکل سه : شکل فوق نمایی از یک جایگاه نمونه است که اطراف آن ، سازه هایی با ارتفاع های مختلف قرار گرفته اند و براساس استاندارد IEC 62305- 3 زاویه های حفاظتی به اندازه ای نیستند که بتوانند چتر حفاظتی مناسبی را برای جایگاه ایجاد نمایند.